Bij direct marketing heeft u te maken met zowel het spamverbod als de privacyregels. Het spamverbod is op Europees niveau vastgelegd in de e-Privacy Richtlijn en vervolgens geïmplementeerd in de Nederlandse Telecommunicatiewet. Deze richtlijn zal op 25 mei 2018 worden vervangen door de e-Privacy Verordening, die een vergelijkbaar spamverbod bevat. Veel zal er dus niet veranderen, maar indien u in het verleden geen rekening heeft gehouden met de regels die gelden voor direct marketing, dan is dit een goed moment om dat wel te gaan doen. Daarnaast moet u bij het versturen van directmarketingberichten voldoen aan de privacyregels in de AVG.
Onder direct marketing wordt verstaan het versturen van ongevraagde elektronische communicatie per e-mail, SMS of telefonie. In het eerste deel van deze serie hebben wij behandeld welke regels er gelden voor het versturen van mailings, zoals digitale nieuwsbrieven, aan klanten. Nu kan het zo zijn dat u ook aan andere partijen – die dus geen klant zijn – commerciële berichten verstuurt of wil gaan versturen. Dit is toegestaan, mits de ontvanger hier toestemming voor heeft gegeven.
De toestemming geldt alleen als deze gebaseerd is op informatie van u over wat u met de gegevens gaat doen in duidelijke en eenvoudige bewoordingen. De informatie moet gemakkelijk toegankelijk zijn. De betrokkene moet precies weten waar zijn toestemming op gericht zal zijn en uw informatie hierover moet duidelijk te onderscheiden zijn van andere aangelegenheden waarover u hem tegelijkertijd informeert. De betrokkene mag op ieder moment zijn toestemming weer intrekken.
Is toestemming eenmaal gegeven, dan moet de ontvanger de mogelijkheid hebben om zijn toestemming op een eenvoudige wijze in te trekken. Dit houdt in dat u onderaan iedere mailing een link of een geldig e-mailadres vermeldt dat gemakkelijk door de eindgebruiker kan worden gebruikt om zijn toestemming in te trekken. De meeste nieuwsbrief mailing diensten bieden de mogelijkheid om dit aan uw mailings toe te voegen.
Daarnaast moeten de mailings duidelijk als commerciële communicatie herkenbaar zijn en moet daarin duidelijk worden vermeldt dat de e-mail door u of namens u wordt verzonden. U kunt dit bereiken door in het onderwerp van de e-mail aan te geven dat het om een nieuwsbrief gaat met daarbij de vermelding van uw handelsnaam, bijvoorbeeld ‘Metaalbedrijf Jansen, nieuwsbrief mei 2018’.
Houdt u zich bij het versturen van reclamemailings verder aan de volgende regels:
- Beperk het aantal persoonsgegevens dat u voor direct marketing gebruikt (alleen e-mailadressen of NAW-gegevens);
- Pas geen selectie toe (dus stuur alle ontvangers dezelfde mailing);
- De mailings hebben betrekking op kwesties die logischerwijs verband houden met de relatie die u heeft met de betrokkene die de e-mails ontvangt. Kort gezegd zult u uw mailings moeten beperken tot producten en diensten gelijksoortig of aanverwant aan het product of de dienst waar de betrokkene in is geïnteresseerd en waarover hij mailings wil ontvangen. Van belang is het verwachtingspatroon van de ontvanger: ligt de inhoud van uw e-mail in de lijn der verwachting?
- Zorg dat u uw informatieverplichting nakomt.